Rajoittaminen

Hoitotyössä rajoittamista on monenlaista esim. psyykkistä, mekaanista, teknologista, kemiallista ja fyysistä rajoittamista. Psyykkisen rajoitteen käyttö sisältää jatkuvan verbaalisen rajoittamisen eli kerrotaan mitä saa tehdä ja mitä ei. Psyykkisten rajoitteiden käytöksi luetaan myös tarpeellisten varusteiden, kuten silmälasien, liikkumisen apuvälineiden ja ulkovaatteiden pois ottaminen.

 

Mekaanisia rajoitteita ovat liikkumisen estävät laitteet ja varusteet, kuten vyöt, sängynlaidat ja pöytälevyt. Teknologisia rajoitteita ovat erilaiset valvontalaitteet ja kemiallisia rajoitteita ovat henkilölle tarpeen mukaan annettavaksi määrätyt rauhoittavat lääkkeet, joiden avulla pyritään muuttamaan hänen käytöstään.

 

Fyysinen interventio tarkoittaa henkilön pitämistä käsivoimin paikalla, esimerkiksi tuolissa, tai estämällä henkilöä liikkumasta tai pakottamalla hänet liikkumaan toiseen paikkaan. Ympäristöön liittyvä rajoite tarkoittaa ympäristön suunnittelemista sellaiseksi, että se estää henkilön vapaan liikkumisen, esimerkiksi ovien automaattiset lukitukset.

 

Lääketieteellinen rajoite sisältää esimerkiksi virtsakatetrin tai syöttöletkun paikallaan pysymisen takia tapahtuvan toiminnan estämisen.